12-04-2016

Embolisering

 
Embolisering

Livmoder myom embolisering (UFE = Uterine Fibroid Embozation) er en medicinsk procedure som blev udviklet i Frankrig i starten af 90'erne, af gynækologer og radiologer fra Lariboisière Hospital (Paris).
Princippet bag embolisering er at forhindre myomerne i at få blod, ved at indsprøjte syntetiske partikler (mikrosfærer) i livmoderens blodårer.

Hvordan udføres en UFE?

 

Før proceduren
Når embolisering er valgt foregår det i et samarbejde i et professionelt team som består af en vaskulær interventionel radiolog (røntgenlæge), en gynækolog og en anæstesilæge.
Gynækologen er den centrale læge der også etablerer journaloplysningerne som bl.a. er baseret på de vigtige informationer fra de tidligere billedundersøgelser (ultralyd, MRI). Radiologen sikrer at der ikke er nogen kontraindikationer til den interventionelle radiologiske procedure og vil være den der planlægger og udfører selve emboliseringen. Anæstesilægen har det overordnede indblik i den medicin der gives under proceduren.
Der planlægges en aftale med den interventionelle radiolog som forklarer hvordan emboliseringen udføres, og besvarer eventuelle spørgsmål som patienten har.

Emboliseringsproceduren
Proceduren udføres under lokal bedøvelse givet af radiologen. Hele proceduren udføres under visuel kontrol hvor der gennemlyses med røntgen for at se de korrekte anatomiske strukturer under proceduren.
Radiologen starter med at foretage et lille snit i lysken for at punktere den femorale åre hvori der placeres et kateter.
Når kateteret (et plastikrør på omkring 1 mm i diameter) er placeret, vil radiologen indsprøjte mikrosfærer på 500 til 1000 mikrometer i diameter, ind i den femorale åre.
Idet myomerne modtager blod fra årene, vil de også modtage mikrosfærerne, som blokerer deres blodkar og forhindrer leveringen af ilt og næringsstoffer til myomet.
Når emboliseringen er gennemført, bliver kateteret forsigtigt fjernet. For at sikre at det ikke bløder fra den femorale åre bliver der med fingrene presset der hvor hullet er i nogle minutter. Derefter lukkes hullet med et specielt værktøj og blødningen vil normalt stoppe.

Efter proceduren
En embolisering af livmoder myomerne kræver blot et kort ophold på hospitalet på mellem 24 og 48 timer, og kvindens normale aktiviteter kan genoptages efter 10 dage. Lige efter proceduren, vil de fleste patienter opleve mavesmerter som minder meget om dem der opleves under menstruationen. Lægen kan ordinere medicin som lindrer smerterne.

Under rekreationen kan der fremkomme lidt feber og træthed. Symptomerne minder meget om influenza, og kan forekomme fra nogle få timer til nogle få dage.
Efterfølgende er der flere opfølgningsaftaler med den interventionelle radiolog. Disse foregår normalt en uge, og tre måneder efter emboliseringen.

Embolisering, i hvilket tilfælde?

Embolisering er en metode som er blevet finpudset gennem det sidste årti. Den er blevet godkendt af den Amerikanske Sammenslutning af Fødselslæger og Gynækologer, som et ikke-kirurgisk alternativ til hysterektomi for kvinder som ønsker at beholde deres livmoder (Practice Bulletin nr. 96 - juli 2008).

Denne teknik er også en fordel for kvinder med mere end tre eller fire myomer (polymyomatous livmoder), fordi de undgår en omfattende polymyomektomi.

Embolisering er også et godt alternativ til patienter som tidligere har fået foretaget en myomektomi, og som lider af tilbagevendende symptomer som er relateret til myomer.

Flere videnskabelige undersøgelser har også vist, at kvinder som har gennemgået en embolisering, stadig kunne blive gravide og føde under normale omstændigheder (kilde Biosphere Med).

Der er flere og flere kvinder der går efter embolisering, fordi det er et minimalt invasivt indgreb. Det er samtidig hurtigt, effektivt og holdbart.
 

Informationerne på denne hjemmeside er ikke udtømmende, og de er hovedsageligt tilgængelige som generel information. Informationerne har ikke som formål at være en erstatning for en konsultation med en professionel sundhedsperson, og kan ikke på nogen måde, hverken direkte eller indirekte, ses som en medicinsk konsultation