12-04-2016

Hvad er livmoder myomer?

 

Hvad er livmoder myomer?

Livmoder myomer (kaldes også fibromer) er godartede (ikke-kræftholdige) muskelknuder, som udvikler sig på overfladen eller indersiden af livmodermusklen.

Mange kvinder vil slet ikke opdage at de lider af livmoder myomer. Hos andre kan placeringen og størrelsen af disse godartede svulster påvirke dagligdagen negativt for de berørte kvinder

Størrelsen af en livmoder, svarende til en syv måneders graviditet!
Størrelsen på myomer kan variere fra størrelsen af en valnød, til størrelsen af en melon, eller endda større i visse tilfælde! For at måle deres størrelse, vil læger oftest henvise til livmoderens størrelse under en graviditet. Visse patienter som led af fibromer, har haft en livmoder som havde samme størrelse som svarer til en livmoder der var seks til syv måneder gravid!Tre former for myomer


Livmoder myomer klassificeres i henhold til deres placering i livmoderen. Der er tre hovedtyper:
 

Intramurale myomer står for 70% af alle myomer. De udvikler sig fra muskellaget under livmoderens slimhinde, og kan forveksles med vægtøgning eller graviditet. Symptomerne som er forbundet med denne type myom er kraftig menstruationsblødning, en trang til at urinere ofte, bækkensmerter og rygsmerter.
 

Subserøse myomer udvikler sig på den udvendige side af livmoderen, og de fortsætter med at gro udad. Disse myomer vil generelt ikke påvirke menstruationen. De kan dog resultere i alvorlige smerter grundet deres størrelse og de kan trykpåvirke andre organer.  Subserøse myomer kan også være stilkede og dreje om sig selv hvilket  giver smerter.


Submukøse myomer er den mest sjældne form for myomer og vokser fra livmoderhulen. Denne myomtype kan give kraftig blødning under menstruationen, og forlænger den menstruelle cyklus. Som ved subserøse myomer kan de også være stilkede og give smerter ved menstruation da livmoderen ved menstruation trækker sig sammen.

Generelt vil en kvinde have mange myomer. I visse tilfælde kan hun også udvikle mere end en af de forskellige typer af myomer på samme tid.
Det er svært at bestemme hvilket myom der så giver symptomer. Selv om der kun opdages et myom af lægen, er det tilrådeligt at overveje om der er flere (kilde SFICV).

 

 

 

Informationerne på denne hjemmeside er ikke udtømmende, og de er hovedsageligt tilgængelige som generel information. Informationerne har ikke som formål at være en erstatning for en konsultation med en professionel sundhedsperson, og kan ikke på nogen måde, hverken direkte eller indirekte, ses som en medicinsk konsultation.