12-04-2016

Hvad er symptomerne?

 

Hvad er symptomerne?

Et godt kendskab til livmoder myomer og deres symptomer er vigtigt, når det kommer til at vælge den bedste behandling for den enkelte kvinde.

Afhængig af omstændighederne kan symptomerne være utallige eller ikke eksisterende afhængig af størrelsen og placeringen af myomet. Livmoder myomer kan påvirke dagligdagen for nogle kvinder, og der kan være andre som slet ikke påvirkes. I de sidste tilfælde er det ikke nødvendigt at behandle myomet. En jævnlig undersøgelse hos en gynækolog vil så være tilstrækkelig.

 

Symptomer relateret til menstruationen
Myomer er hormonelt sensitive, og deres symptomer bliver oftest forbundet med menstruationscyklussen.

Lige før menopausen, når østrogen niveauerne øges, vil myomernes størrelse også øges, hvilket resulterer i stærkere symptomer. Når menopausen er på plads, vil østrogen niveauerne blive betydeligt reduceret, og dermed vil myomerne og deres symptomer også blive reduceret. Kvinder som får hormonbehandling (HRT), kan dog stadig lide, idet HRT giver kroppen de manglende hormoner (østrogen og progesteron).

Det er almindeligt at kvinder som lider af livmoder myomer vil undervurdere symptomerne (smerter og blødninger).

 

De mest almindelige symptomer:

Kraftig og forlænget menstruationsblødning
Oppustethed med en følelse af at være tung i bækkenet
Smerter i den nedre del af maven
En følelse af ofte at skulle urinere, hvis myomet presser på blæren
Forstoppelse hvis myomet presser på tyktarmen eller endetarmen

Mindre almindelige symptomer som der meldes om, er smerter under sex eller smerter i den nederste del af ryggen (lumbago).

Kilde SFICV

Informationerne på denne hjemmeside er ikke udtømmende, og de er hovedsageligt tilgængelige som generel information. Informationerne har ikke som formål at være en erstatning for en konsultation med en professionel sundhedsperson, og kan ikke på nogen måde, hverken direkte eller indirekte, ses som en medicinsk konsultation.