12-04-2016

Lexicon

Oftest stillede spørgsmål

Skal vi være bange for myomer?
Helt klart, nej! Livmoder myomer er ikke farlige, og de er aldrig kræftfremkaldende. De er ofte uden symptomer, og vil i mange tilfælde slet ikke opdages. I visse tilfælde kan de dog skabe blødninger, smerter og andre ubehageligheder, som kan være særdeles ødelæggende for en kvindes livskvalitet.

Er det nødvendigt med en operation som behandling for myomer?
En kirurgisk behandling (hysterektomi og myomektomi) er særdeles velegnet for et stort antal myomer, især subserøse myomer som er stilkede. I mange tilfælde er der andre mindre invasive, men lige så effektive teknikker, såsom embolisering.

Hvad er risici ved hysterektomi og myomektomi?
Som ved alle operationer, kan der være risici ved hysterektomi, såsom blødninger, infektioner og skader på andre indre organer. I visse sjældne tilfælde kan en total hysterektomi også give længerevarende komplikationer, såsom urininkontinens, en ufuldstændig tømning af blæren, samt tarmdysfunktion.

Hvad er rekreationstiden efter en myomektomi eller en hysterektomi?
Rekreationsperioden efter operationen er to til fire uger. Genoptagelse af sportslige aktiviteter er omkring otte uger efter operationen. Efter myomektomi, skal der gå minimum et år før en graviditet overvejes igen.

Er livmoder myom embolisering blevet udviklet effektivt?
Det er blevet brugt i mere end 15 år, og emboliseringsteknikken har allerede behandlet mere end 200.000 patienter over hele verden. Med en tilfredshedsrate på mere end 96% af patienterne, er embolisering en af de sikreste, hurtigste og mest effektive procedurer til behandling af livmoder myomer.

Hvilke myom behandlinger dækkes af forsikringen?
Kirurgiske procedurer (hysterektomi og myomektomi), lægemiddel behandling og embolisering dækkes af forsikringen.

Hvad er den påkrævede periode efter embolisering, før alle ubehagelige symptomer forsvinder?
Den menstruelle cyklus vil vende tilbage til normal cyklus inden for de første tre måneder. Andre symptomer vil forsvinde, når størrelsen af myomer reduceres inden for den første måned.

Hvilken form for partikel bliver indsprøjtet for at blokere for blodgennemstrømningen, og emboliseringen af myomerne?
Emboliseringsmaterialet er små partikler som er en syntetisk polymer der kaldes mikrosfæres, med en diameter på mellem 0.5 og 1 mm, som passer til diameteren af den tilsigtede blodåre. Deres sfæriske form giver mulighed for en perfekt okklusion/tillukning af åren.

Kan man embolisere myomerne under graviditet?
Det anbefales ikke at behandle myomer under graviditet, da risikoen for at miste fosteret er for højt.

Hvad er risici ved embolisering?
Der er blevet set infektioner ved 1% af patienterne. Biosphere Medical gennemførte en laboratoriumundersøgelse på 132 patienter, som viste at 26% havde oplevet mindre bivirkninger (allergiske reaktioner, kløen, osv.), grundet det jod-baserede kontrast som blev brugt under operationen.

Hvad er risici ved ultralyd behandling?
Ultralydsbehandling betragtes som en sikker behandling. Der er dog observeret patienter med lettere brandsår efter behandlingen.
  
Er embolisering smertefuld?
Proceduren er smertefri, da den udføres under bedøvelse. Der kan opstå krampende bækkensmerter inden for nogle timer efter emboliseringen, men de kan lindres med analgetikum.

Hvad sker der efter en myom embolisering?
Myomerne vil blive reduceret i størrelse i ugerne og månederne efter operationen, og 40 til 80% forsvinder helt. I tilfælde af sub-slimhinde myomer kan de blive nekrotiske, og kan blive udstødt på naturlige måder.

Kan tilstedeværelsen af myomer være smertefuld under samleje?
Livmoder myomer kan afhængig af størrelse og placering, give ubehag eller smerte under samleje.

Hvilken prævention skal man vælge hvis man har myomer?
Spiral anbefales ikke grundet risiko for lav effektivitet, mulige risiko for underlivsblødning eller en myom infektion. Oral prævention som inkluderer østrogen vil stimulere væksten af myomer, og anbefales derfor ikke. Prævention som kondom og pessar samt en progestin-baseret pille, har vist sig at være den bedste prævention hos kvinder med livmoder myomer.

Er det muligt at føde efter en livmoder embolisering?
Indtil dags dato er der ikke gennemgået nogen større undersøgelse om dette emne. En undersøgelse gennemført af professor Isabel Pinto fra 2008, på et mindre antal patienter, påpeger, at embolisering kan bruges på yngre kvinder som ønsker at blive gravide.

Er der nogen kontraindikationer ved myom embolisering?
Embolisering anbefales selvfølgelig ikke under en graviditet og for patienter med nedsat nyrefunktion, samt for patienter som er allergiske over for jod (bruges i kontrastmaterialet under emboliseringsproceduren).

Hvad er en interventionel radiolog?
En interventionel radiolog, er en læge som har gennemgået en speciel uddannelse til at diagnosticere og behandle lidelser gennem den endovaskulære vej. De benytter små instrumenter der indføres i blodkarrene som kan ses ved røntgengennemlysning som er uundværlig ved disse interventionelle procedurer. Andre billedmetoder bliver også anvendt.
Kilde: Biosphere Med
 
 

The information on this website is not exhaustive and it is available primarily for the purpose of general information. It is in no way intended to replace a consultation with a healthcare professional and it constitutes neither directly nor indirectly, a medical consultation.